Broń palna nie musi działać z "pełną mocą" bardziej niż jakakolwiek inna maszyna. Prawdą jest, że niektórzy wciąż wierzą, że jeśli posiadasz .44 Magnum i przeładowujesz go, musisz czuć ciepło na twarzy za każdym razem, gdy pociągasz za spust, gdy dłoń piecze, a uszy dzwonią. Ale to oczywiście nonsens. Mniejsze obciążenia są w porządku do rekreacji i większości strzelań w terenie i rzeczywiście mają swoje miejsce. Moi przyjaciele i ja prawdopodobnie wystrzeliwujemy 100 nabojów "średniej prędkości" na każdego zabójcę dinozaurów. Niewiele podręczników do przeładowywania wymienia obciążenia dla .44 Magnum innych niż hand busters. Doświadczeni przeładowujący z powodzeniem improwizują, ale mniej odważni, praktyczni strzelcy są sfrustrowani.
Tak zwane obciążenie "średniej prędkości" jest poddźwiękowe po wystrzeleniu z typowego rewolweru. Przybliża prędkość czarnego prochu .44-40 i nie powoduje osadzania się ołowiu, gdy jego miękka, płaska kula jest wystrzeliwana z karabinu. Remington oferował i sprzedawał dokładnie takie obciążenie .44 Magnum we wczesnych do połowy lat 80. XX wieku. Było ono przeznaczone na rynek policyjny, jako odpowiednik w .44 Magnum, dla podobnego obciążenia policyjnego .41 Magnum z ołowianą kulą, które również, niestety, zostało wycofane.
Obciążenie Remington .44 Magnum Medium Velocity wykorzystywało płaskonose, 240-ziarniste, płaskodenne, tłoczone ołowiane pociski z dwoma radełkowanymi rowkami smarowymi, przypominającymi wydłużony pocisk .44-40. Jego kształt naśladował dzisiejsze "Cowboy Loads" o prędkości katalogowej 1000 fps z 4-calowej wentylowanej lufy testowej, symulując realistyczne warunki rewolweru.
To ledwie dzisiejsze obciążenie kowbojskie "pierdnięcia myszy", ale mocne rzeczy, których używano na Dzikim Zachodzie do zabijania bawołów i strzelania do Indian. Dla dzisiejszego przeładowującego największa ekonomia jest realizowana dzięki możliwości wykorzystania płaskodennych kul odlewanych, przy użyciu niedrogich, miękkich stopów złomu, takich jak ciężarki do kół lub złom z zapory, z szybszymi prochem pistoletowym lub strzelbowym, które zapewniają dwa razy więcej nabojów na funt niż wolniejsze palniki, które są zwykle używane do pełnych obciążeń .44 Magnum.
Lyman's Cast Bullet Handbook, 4th Edition, wymienia obciążenia .44 Magnum z szybko palącymi się proszkami, ale obciążenia początkowe, choć przydatne w rewolwerach, często przekraczają próg prowadzenia dla płaskich kul, gdy są wystrzeliwane z karabinu. Wymienione są nowsze proszki, takie jak Titegroup lub Trail Boss, ale mój ulubiony, Bullseye, nie był. Należy uważać przy redukcji wolniejszych palników, takich jak #2400, H110 lub 4227, ponieważ ich jednolitość balistyczna jest osłabiona i uzyskasz nieregularną prędkość i ciśnienie, jeśli zejdziesz poniżej opublikowanych danych, około 16 ziaren to minimum w łusce .44 Magnum przy użyciu Alliant #2400 z pociskiem 240-gr.
Poniżej znajduje się moja lista obciążeń, które "działają" i są dobrze sprawdzone. Mam nadzieję, że to skróci twoją krzywą uczenia się i że będą działać dla ciebie tak dobrze, jak dla moich przyjaciół i mnie.
Średnia prędkość .44 Mag Loads, 265-gr. Saeco #441, BHN11, nieskalibrowany .433", smar Lee Liquid Alox
Łuska, spłonka i________Prędkość_______Prędkość_____Średnia 5x5-strzałowych grup wystrzelonych z podpórki z worka z piaskiem @ 50 yds. z karabinu H&R Handi
Chg. Wt. ________ 5-1/2" RBH___H&R 22"___Max.__Min.__Avg.
Starline .44 Spl. WLP
5.2BE, RCBS LD #10___782, 10Sd___940, 9 Sd___3.0___1.9___2.46
Remington .44 Mag. WLP
6.0 Bullseye, LD#11___774, 36Sd___983, 49Sd___2.5___1.9___2.24
6.6 Bullseye, LD#12___948, 13Sd__1141, 9Sd____2.5___1.4___1.94
7.8 Bullseye, LD#14__1017, 11Sd__1233, 10Sd___2.5___1.2___1.88
16.2 #2400, LD#20__1080, 39Sd__1411, 44Sd___2.5___1.3___1.97
Remington .44 Mag. WLP, Remington 240-gr. Semi-Jacketed HP
8.4 Bullseye, LD#15___1033, 11Sd__1197, 15Sd___2.2___1.2___1.76